Wat zijn Gene Keys?

30 mei 2024 | 0 Reacties

Het is dankzij de Gene Keys dat ik een ingang vond om op een bepaalde manier naar Human Design te kijken en alles wat ik leerde binnen Human Design ook daadwerkelijk te integreren. Daarom is het voor mij essentieel om de Gene Keys er als systeem en beoefening bij te nemen als ik spreek over Human Design of als ik met mensen werk en Human Design implementeer in therapie en coaching.

Human Design is echt uitgegroeid tot een behoorlijk mentaal systeem met vele complexe lagen en details. En de meeste mensen gaan daarin verdwalen en raken zo de essentie kwijt van waar Human Design eigenlijk voor staat. De Gene Keys brengen een soort tegengewicht, een manier om daadwerkelijk in de beleving en belichaming te gaan van wat het is om jezelf te zijn, voor veel mensen vaak ook op een manier die minder mentale weerstand of afleiding oproept.

Bereken alvast jouw Gene Keys hologenetisch profiel >

De Kunst van het Contempleren

Alles in de Gene Keys begint met contemplatie.
Contemplatie is een techniek die je helpt om je meer bewust te worden van jouw innerlijke wereld, zodat je bepaalde angsten in jezelf, die in de weg staan van voluit leven als jezelf en je volle potentieel benutten, kan leren begrijpen, integreren en transformeren.

Contempleren is een soort van “pauzeren,” waarin je jezelf uitdaagt om stil te staan bij wat er in het moment gaande is, door bewust te gaan ademen en ruimte te houden voor wat van nature naar boven wil komen. Door aandacht te schenken aan wat er in het moment leeft, word je je meer en meer bewust van je eigen innerlijke wereld, hoe je je verhoudt tot de wereld om je heen, wat je voelt, denkt, ervaart en wat er wil gezien en gehoord worden binnenin je.

Contemplatie heeft dan ook raakvlakken met Mindfulness en meditatie, technieken die ik regelmatig inzet in mijn coaching en therapie en die hun nut al heel erg hebben bewezen. Voor mij vormen ze alvast de gouden driehoek van vertragen, verbinden en aandachtig aanwezig zijn in je eigen leven.

Leer de Kunst van het Contempleren >

Wat is een Gene Key?

Een Gene Keys is een evolutionaire code verweven doorheen jouw DNA. De Gene Keys schrijven als het ware samen de symfonie van jouw leven uit. In totaal zijn er 64 Gene Keys, gelinkt aan de 64 codons van ons DNA, en elke Gene Key kent 6 nuanceringen die we “lijnen” noemen.

Jouw hologenetisch Gene Keys profiel toont jou welke van de 64 Gene Keys en 384 lijnen gelinkt zijn aan bepaalde gebieden van jouw leven. Elke Gene Key opereert bovendien op een spectrum: van de Schaduw naar de Gave naar de Siddhi (een Sanskriet woord voor “transcendente essentie”). Zo heb je dus voor elke Gene Key in jouw profiel drie keynotes die verwijzen naar het spectrum (eentje voor de Schaduw, eentje voor de Gave en eentje voor de Siddhi), alsook keynotes voor de lijn waarin die specifieke Gene Key zich bevindt.

Door de Kunst van het Contempleren erbij te nemen kan je een hele wereld ontdekken achter die verschillende keynotes, die jouw in verbinding brengen met jezelf, je eigen innerlijke wereld en hoe je je verhoudt tot de wereld om je heen, op alle gebieden van jouw leven. Met andere woorden: je leert meer over hoe jouw unieke symfonie klinkt, waar de eventuele dissonantie zit en hoe je tot meer harmonie kan komen.

De Schaduw, Gave en Siddhi

Elke Gene Key representeert een transformerende reis doorheen de volgende drie componenten:

 • De Schaduw: een uitdaging om bepaalde delen van jezelf, die je geneigd bent af te wijzen, alsnog te integreren;
 • De Gave: een uitnodiging om unieke creativiteit te cultiveren en in de wereld te zetten;
 • De Siddhi: transcendente realisatie van je hoogste frequentie-potentieel.

Terwijl je met je Gene Keys aan de slag gaat, kan je de Kunst van Contemplatie inzetten om na te denken over deze thema’s en hoe ze zich mogelijk in jouw leven hebben afgespeeld, waardoor je op de plek bent gekomen waar je nu bent.

Het Gouden Pad

Jouw hologenetisch profiel zet je op een epische reis doorheen de Gene Keys die prominente thema’s uit jouw leven naar voren brengen, ingedeeld in vier verschillende sequenties:

 • De Activeringsreeks (Activation Sequence): ontdek je eigen genie en hoe je je volle potentieel kan benutten om uiteindelijk van nature en moeiteloos je daadwerkelijke levensdoel neer te zetten;
 • De Venusreeks (Venus Sequence): duik diep in jouw hart en ontdek waar je geneigd bent je hart te sluiten of waar je hart zich nog meer mag openen, zodat je gezonde relaties met anderen kan aangaan;
 • De Parelreeks (Pearl Sequence): ontdek hoe jij ontworpen bent om in volle overgave van welvaart te genieten en vervulling te vinden doorheen dienstbaarheid aan het grotere geheel, vanuit jouw unieke roeping;
 • De Sterparelreeks (Star Pearl Sequence): het pad van harmonie en coherentie dat in het najaar van 2024 wordt gelanceerd — stay tuned!

Elke sequentie bestaat uit verschillende bollen, verbonden met elkaar via paden, samen een reis symboliserend doorheen bepaalde thema’s in je leven die je komt te contempleren, opdat jouw bewustzijn mag groeien.

Bovenstaand zie je de verschillende bollen van het Gouden Pad met elk hun specifieke thema en thema’s van de paden tussenin. Het groene pad staat voor de Activeringsreeks, het rode pad voor de Venusreeks en het blauwe pad voor de Parelreeks. De Sterparelreeks is nog niet toegevoegd aan deze afbeeling (komt binnenkort).

Zet je eerste stappen op het Gouden Pad >

De Gene Keys-benadering

De Gene Keys kent ook een bijzondere benadering, een reeks van vier kwaliteiten die je wordt uitgedaagd te belichamen en van waaruit je ook kan delen met anderen doorheen je dagdagelijkse interacties met de wereld om je heen.

 • Contemplatie: modelleer en inspireer de principes van pauzeren, omdraaien en samenvoegen.
 • (Zelf-) onderzoek: stel (jezelf) de juiste vragen en nodig wijsheid uit om van binnenuit te komen.
 • Zachtmoedigheid: stimuleer het ontspannen en af-leren in plaats van fiksen en doen.
 • Geduld: cultiveer openheid, eerlijkheid en nieuwsgierigheid.

Verder worden we vanuit de Gene Keys-lering steeds opnieuw aangespoord om puur vanuit onze eigen ervaringen met mensen te verbinden wanneer we delen of in interactie gaan, zodat we niet gaan beleren, adviseren of het gaan invullen voor de ander. Zo respecteren en eren we onze eigen integriteit en persoonlijke ruimte, onze unieke kijk op dingen en onze potentiële triggers, alsook die van anderen.

Hoe verhouden de Gene Keys zich tot Human Design?

De Gene Keys zijn een creatie van Richard Rudd, een van Ra Uru Hu’s vroege studenten en tevens ook de auteur van enkele boeken over Human Design, waaronder ook de eerste Living Your Design Student Manual. Richard Rudd opende in opdracht van Ra Uru Hu de eerste Human Design School in het Verenigd Koninkrijk, maar ging daarna zijn eigen weg. De school werd overgenomen door Richard Beaumont.

Wie al wat meer bekend is met Human Design en de Gene Keys zal allicht hebben ontdekt dat Richard Rudd heel wat inzichten uit Human Design heeft meegenomen in de creatie van de Gene Keys. Niettemin zijn de Gene Keys veel eerder op de originele Chinese I Tjing gebaseerd en dan met name dankzij de lering van Hua-Ching Ni, die Richard Rudds mentor was.

Zowel de Gene Keys als Human Design worden berekend op basis van jouw geboortegegevens in de Westers-tropische astrologie. De 64 Gene Keys verwijzen naar dezelfde 64 poorten van Human Design, die gebaseerd zijn op de 64 hexagrammen uit de I Tjing.

Maar verder kwam Richard Rudd met een totaal nieuwe structuur en een totaal nieuw systeem om naar de 64 hexagrammen van de I Tjing te kijken. Ook schreef Richard Rudd zijn eigen Rave I’Ching (zoals Ra Uru Hu die van hemzelf noemde): de 64 Gene Keys worden uitgebreid beschreven in het blauwe Gene Keys-boek en ook in persoonlijke contemplaties van Richard Rudd die hij The 64 Ways noemde, en momenteel is Richard Rudd de volledige I Tjing aan het uitschrijven, een boek dat in de nabije toekomst zal verschijnen.

Lees ook: De Human Design en Gene Keys waar weinig mensen voor willen betalen

Human Design en Gene Keys combineren

Ik schreef al dat het dankzij de Gene Keys is dat ik op een bepaalde manier met Human Design werk. Ik ervaar de Gene Keys als een meer yin-manier om de reis met jezelf aan te gaan, terwijl Human Design eerder een yang-aanpak heeft. Daarom zijn ze voor mij complementair en ervaar ik het als een heuse kunst om de essentie van beide systemen samen te brengen zonder me te verliezen in elk systeem afzonderlijk.

Daar waar de leringen van Ra Uru Hu vaak dogmatisch, zwart/wit en mentaal zijn, helpen de Gene Keys mij om een meer open-minded, zachte en belichaamde benadering te gebruiken. Daar waar de Gene Keys soms erg abstract, idealistisch en zweverig kunnen worden, houd ik mezelf gegrond met de absolute mechanica van Human Design.

Zoals elk systeem hebben ze hun voor- en nadelen, hun valkuilen en sterktes.
Daarbij denk ik ook steeds weer aan “the map is not the territory,” het zijn slechts wegwijzers naar de bijzondere beleving van wat het is om radicaal jezelf te zijn IN verbinding met de ander. Wijsheid is op een integratieve en belichaamde manier met deze systemen werken opdat ze hun doel niet missen, maar net eren: jou terug in verbinding brengen met je eigen uniciteit en de creatieve magie van wie je bent neerzetten binnen het grotere geheel van de menselijke evolutie.

Vond je dit waardevol?

Doneer via Stripe ⊹ Doneer via Paypal0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Indien je doorgaat met het gebruik van deze website, dan ga je akkoord met het gebruik van cookies.  Meer info