Selecteer een pagina

Hoe voorkom je dat je overweldigd wordt door nieuwe ideeën?

Ik zit soms vol ideeën. En die wil ik dan allemaal in de praktijk omzetten.
Zo raak ik overweldigd, en komt er uiteindelijk niets van in huis. Hoe pak je dat aan?

Blijkbaar ben ik niet de enige.
Want ik zag ook in de Facebookgroep van B-School dat iemand exact hetzelfde probleem had. En dat heel veel eigenwijze onderneemsters zich daarin herkennen. Voor jou ook herkenbaar?

Dus, ik ben de voorbije weken even stil gaan staan bij wat ik kan doen om dit te voorkomen. Ik deel mijn tips en bevindingen graag met je, in dit blogartikel 🙂

Tip 1: Ruim op!

Als je overweldigd wordt door al jouw ideeën, dan heb je niet alleen veel ideeën, maar vaak ook te weinig ruimte om er iets mee te doen. Veel eigenwijze onderneemsters zijn overal en nergens met hun hoofd. Hun social media-profielen zijn een rommeltje, ze worden bestookt met nieuwsbrieven van allerlei coaches en influencers en hebben het gevoel voortdurend te moeten bijbenen.

Ik houd het ontzettend ordelijk. 
Wat wil dat zeggen?

 • Ik ontvolg alle pagina’s, behalve die paar pagina’s die ik écht met veel plezier lees en die ook iets waardevols bijdragen aan mijn werk en leven;
 • Ik ontvolg of ontvriend alle mensen, behalve die mensen met wie ik een fijne relatie heb en van wie ik écht wil lezen;
 • Voor de “niet-vrienden” zet ik op Facebook mijn “volg”-knop aan. Zo kunnen zij mij wel volgen, maar hoef ik niet hun berichten te lezen. Ook op Linkedin kan je gebruik maken van de volgknop, i.p.v. mensen toe te laten in je netwerk;
 • Ik schrijf me uit voor alle nieuwsbrieven, met uitzondering van die paar mailinglijsten waar ik écht op wil blijven staan, omdat ik met heel veel plezier en nieuwsgierigheid uitkijk naar die e-mails;
 • Ik verwijder alle apps van mijn toestellen, tenzij die apps die ik écht dagelijks gebruik en ook iets positiefs bijdragen aan mijn werk en leven;
 • Ik houd bovendien mijn werkplek en mijn huis opgeruimd en ontdoe me van alle overbodige spullen en rommel.

Wat een opluchting geeft dat!
En ja, als je nog nooit je social media hebt opgeruimd, en je bent iemand die iedereen toelaat in je vriendenlijst en voortdurend pagina’s liket en volgt, dan is het best een werkje. In dat geval kan je bijvoorbeeld een paar uurtjes inplannen in je agenda om het aan te pakken. Nadien zal je jezelf er dankbaar om zijn 😉

Hehe… nu je veel minder moet volgen en bijhouden en je eindelijk meer rust om je heen ervaart, dan komt er ook die ruimte vrij om écht met je ideeën aan de slag te gaan.

Tip 2: Vereenvoudig, schrap, automatiseer en besteed uit

Keep it simple.
We willen alles vaak veel te complex maken. Ons brein is dan ook ontworpen om allerlei structuren te bedenken. En als je ook zo’n “denker” bent, zoals ik, dan maak jij je er vast ook regelmatig aan schuldig. En waauw, wat is dat vermoeiend, zeg!

Wat je kan doen is:

 • Zet je bedrijfsprocessen en workflows even op papier en kijk of je kan vereenvoudigen,
 • Schrap wat je echt niet nodig hebt of wat eigenlijk al een tijdje niet meer voor je werkt,
 • Kijk of je bepaalde taken kan uitbesteden of automatiseren,
 • Houd ook je aanbod eenvoudig – dat vinden ook jouw klanten het allerleukst.

Waarom is dit belangrijk?
Als je op die manier met je bedrijf aan de slag gaat, ga je vanzelf merken dat bepaalde ideeën misschien helemaal niet zo goed zijn als je eerst dacht. Of misschien blijken ze dan toch niet zo echt bij jou of jouw bedrijf te passen.

Zo kan je je lijstje ideeën eens stevig onder de loep nemen, omdat de structuur en aanpak in jouw bedrijf, door te schrappen, te vereenvoudigen, te automatiseren of uit te besteden, nu helderder voor je is geworden.
Hulp bij nodig? Ik sta voor je klaar 🙂

Tip 3: Gebruik de 80/20-regel

Nieuwe ideeën opdoen doe je vooral als je erg naar buiten bent gericht.
Je bent een inspirerend boek aan het lezen, interessante podcasts aan het beluisteren, het internet aan het afschuimen, Facebook Lives aan het kijken, … noem maar op! Ja, geen wonder dat je voortdurend nieuwe ideeën krijgt. Maar waar is de balans?

In mijn ervaring heb ik gemerkt dat ik heel graag studeer, onderzoek en leer.
Daarom heb ik de neiging voortdurend naar buiten gericht te zijn. En dan kom je natuurlijk allerlei dingen tegen die interessant kunnen zijn. Maar voor ik het weet loopt mijn hoofd alweer vol en krijg ik er geen vat meer op.

Daarom is het belangrijk, als je dit herkent, dat je een balans vindt voor jezelf.
En de 80/20-regel is een super-handige tool om dat voor elkaar te krijgen:

 • 80% implementeren en actie ondernemen
 • 20% studeren, onderzoeken en leren

Geloof me, in het begin heb ik mezelf moeten aanleren om zelfs veel minder dan 20% te studeren, te onderzoeken en te leren. Een tijdje heb ik mezelf echt naar binnen moeten richten, zodat ik aan de slag kon gaan met de ideeën die ik al had. Want anders blijf je maar ideeën toevoegen en uiteindelijk komt er dan van implementatie en actie weinig in huis.

Dus sta jezelf toe om een tijdlang puur datgene wat je al hebt, te implementeren. 
En pas als je het gevoel hebt dat er ruimte is voor nieuwe ideeën, richt je dan pas naar buiten en laat je inspireren. Als je daarvoor een aantal e-mails in je inbox moet laten staan voor later, of wat video’s en posts op Facebook moet opslaan om later te bekijken, doe dat dan. Het internet loopt niet weg. Er wordt elke dag massa’s nieuwe content gecreëerd, dus je mist helemaal niets als je even gefocust bent op je eigen plan van actie.

Enkele tips hieromtrent:

 • Plan je studie-, lees- en leertijd in, in plaats van random te gaan surfen of te gaan lezen en leren,
 • Schrijf je ideeën en inspiratie op in een notitieboekje en leg het opzij, tot het moment dat je met nieuwe ideeën aan de slag kan gaan,
 • Breng meer tijd offline door: haal wat apps van je telefoon, zet je meldingen uit en ga niet te pas en te onpas op de social media surfen,
 • Focus je op je innerlijke stem: alles wat je hebt geleerd gaat niet verloren, maar moet je wel op een manier implementeren dat het helemaal bij jou past. Daarvoor moet je wel eerst goed luisteren naar die innerlijke stem. Neem daarvoor uitgebreid de tijd, ga wandelen, mediteer of doe aan journaling.

Ik beloof het je: het werkt écht!
En het schenkt je ook weer zoveel rust. Want je zal merken dat alle antwoorden die je zoekt niet buiten jezelf te vinden zijn, maar in jezelf. Natuurlijk is studeren en lezen heel erg belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, maar je hoeft daar echt geen uren of dagen per week aan te spenderen. Jouw bedrijf verdient ook die oprechte aandacht en verdieping!

Tip 4: Werk met wat je hebt

Je hebt écht niet veel nodig om je bedrijf uit te bouwen.
Veel onderneemsters zijn bang dat ze achterop raken, niet voldoende geschoold of ervaren zijn, actualiteit missen, etc… Maar daar gaat het helemaal niet om. De meeste dingen zijn toch al eens gezegd, meermaals zelfs, en het is erg moeilijk om tegenwoordig origineel te zijn.

Ga ervan uit dat jij voldoende kennis hebt om waarde te delen.
Je hoeft echt niet nog die opleiding te doen, die techniek onder de knie te krijgen, die kennis op te doen. Vaak heb je meer dan voldoende met wat je reeds hébt. En daar ligt ook de magie: om daar echt iets mee te doen dat helemaal JOU ademt, dat je jezelf helemaal eigen hebt gemaakt.

Bovendien vinden fans en klanten het ook niet fijn om voortdurend gebombardeerd te worden met nieuwe content. Ook hun tijd is enorm kostbaar, net als die van jou. Keep it simple. Zorg voor ademruimte, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je fans en klanten. Optimaliseer ook wat je al hebt, want verdieping en verbetering is altijd mogelijk. Ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit.

Tip 5: Wees mild met jezelf

Als jij het gevoel hebt boordevol ideeën te zitten en het overweldigt je, weet dan dat dat oké is, dat het vaak ook normaal is, en dat jij zeker niet de enige bent die dit ervaart. Het vertelt jou dat jij een creatief wezen bent, dat je openstaat om geïnspireerd te worden, dat je een groei-mindset hanteert, dat je allicht “multi-gepassioneerd” bent en dat je heel veel waarde te bieden hebt. Er zijn veel mensen zoals jij 😉 (Ik, bijvoorbeeld 😛 )

Wees mild met jezelf en begrijp het patroon wat zich afspeelt.
Meestal is er sprake van onzekerheid of het gevoel niet (goed) genoeg te zijn. Weet dan dat jij wél (goed) genoeg bent. Weet dat er niets is wat jij moet doen om er te mogen zijn, om jouw passie in de wereld te mogen zetten, om lekker goed te mogen verdienen met wat jij het liefste doet. Jij MAG dat! Het is jouw geboorterecht 🙂

Niet elk idee is geschikt om inkomsten mee te genereren.
Geef jezelf ook de ruimte om gewoon plezier te beleven aan het uitvoeren van ideeën, zonder dat ze per se deel hoeven uit te maken van jouw bedrijf. Ook tijd voor ontspanning en leuke dingen doen is minstens zo belangrijk als werken aan en in je bedrijf.

Tip 6: Verscherp je focus

Als het van jouw bedrijf afhangt: kies dan één, maximum twee ideeën die jou écht enthousiast maken. En geef jezelf de ruimte en de tijd om daar een tijdlang gefocust mee aan de gang te gaan. Alleen op die manier gaat het ook voor jou werken, want als je op alle ideeën tegelijkertijd springt of jezelf dwingt om elk idee te gaan manifesteren, dan werkt het meestal helemaal niet, of ga je in uitstelgedrag hervallen.

Geef jezelf minstens enkele weken tot enkele maanden de tijd, voor je een idee afschiet of overgaat naar een ander idee. Ideeën hebben tijd nodig om te manifesteren, te rijpen en vruchten af te werpen. Zo is het met alles. En vaak willen we te snel gaan. Resultaten zijn zelden meteen zichtbaar. Zie het als een zaadje dat je plant, en dat verzorgd en gevoed moet worden, voor je er de vruchten van plukt.

Ook als je multi-gepassioneerd bent, is kiezen belangrijk.
Je kiest niet voor het leven, ook niet voor meerdere jaren, maar je kiest om NU tijd en energie te investeren en je te focussen op 1 à 2 ideeën die belangrijk voor je zijn. Dat wil niet zeggen dat al jouw andere ideeën afgeschreven zijn, integendeel, zij gaan gewoon een tijdje de lade in tot het tijd is om die terug open te doen. Zonder die focus is het erg moeilijk om een rendabel bedrijf uit te bouwen en loyale klanten te krijgen.

Tip 7: Gebruik je intuïtie

Diep vanbinnen heb je een sterke graadmeter.
Jouw lichaam liegt niet. Jouw innerlijke stem weet precies wat het wil. Maar dan moet je de tijd nemen om te (leren) luisteren, om te voelen.

Als je twijfelt over welk idee je voorrang wil geven, luister en voel dan.
Voel hoe jouw lichaam reageert wanneer je je voorstelt hoe je idee wordt gemanifesteerd. Luister naar de signalen. Voel je weerstand? Is er angst? Ben je super-enthousiast en wil je het liefst NU beginnen? Het zijn allemaal heel persoonlijke indicaties die jou vertellen wat jouw volgende stap kan zijn.

En natuurlijk kan je op elk moment bijsturen.
Soms sla je onbewust een zijweg in, omdat je even te veel in je hoofd zat en wat signalen miste. Soms merk je dat een idee in het begin heel leuk leek, maar na een tijdje toch niet jouw ding was. Jij hebt op elk moment de mogelijkheid om bij te sturen. Maar doe het wel om de juiste redenen, vanuit intrinsieke motivatie en niet omdat iemand anders jou daarin beïnvloedt, of omdat je bang bent iets verkeerds te doen, bijvoorbeeld.

Diep vanbinnen weet jij dit: je bent precies waar je moet zijn en je hebt alles wat je nodig hebt. Jouw unieke creativiteit is de sleutel tot succes, niet de hoeveelheid ideeën die je manifesteert of de hoeveelheid kennis die je verzamelt om te delen 😉

Nu is het aan jou

Ik ben super-benieuwd:

Ben jij zo’n multi-gepassioneerde onderneemster? Zo ja, hoe ga jij daar mee om?
Zit je soms boordevol ideeën en raak je overweldigd? Wat is jouw aanpak hierin?
En als je bovenstaande tips hebt gelezen en toegepast: welk subliem idee ga jij dan in de praktijk omzetten?

Laat het me weten in een reactie hieronder 🙂

En heb je hulp nodig, zie je door de bomen het bos niet, of voel je je wat verloren?
Ik sta voor je klaar. Ik vind het altijd fijn om met je mee te denken. Lees hier wat ik voor je kan betekenen.

Daisy De Boevere

Daisy De Boevere

Coach voor vrouwelijke kennisondernemers

Mijn naam is Daisy De Boevere, gepassioneerd kennisonderneemster sinds 2005. Het is mijn missie om andere kennisonderneemsters te helpen om, vanuit een solide basis, een bloeiend en zinvol bedrijf te bouwen, waarmee zij zichzelf authentiek in de wereld kunnen zetten.

Deel dit bericht

2 Reacties

 1. Dit is exact wat ik moest lezen. 🙂 Keuzes maken op basis van mijn gevoel. Ik voel héél duidelijk dat ik wil optreden! Ik weet dat ik mezelf hierin tegenhoud dus ik ga mij hier beter op focussen ipv te vluchten in overbodige acties. Voor elk obstakel dat ik tegen kom, is er een oplossing die mij dichterbij mijn droom brengt. Ik weet dat ik er energie en voldoening van krijg dus waarom nog langer stiekem tegenhouden? 🙂

  Antwoord
  • Wat mooi dat je dit inzicht in jezelf hebt, Charlotte. Ik ben ervan overtuigd dat dit speelt bij heel veel ondernemers, en ja hoor, ook bij mij dus 😉 Je er bewust van zijn (of worden) is de eerste stap. Want je kan pas veranderen wat je erkent (quote van Dr. Phil 😛 ). Waarom je het nog langer stiekem tegenhoudt? Omdat het best wat moed vraagt om zo dicht bij jezelf, zo kwetsbaar en oprecht te ondernemen, of beter: te ondernemen vanuit je kern. Dat soort ondernemen is niet voor “watjes” 😉 Maar ik ben er zeker van dat jij dit kan, en dat dit ook is waar je diep van binnen naar verlangt, niet? Dat geldt ook voor mij, en voor mij is het ook elke dag weer opnieuw kiezen om moedig te zijn en niet de makkelijke, veilige weg te nemen (waar ik uiteindelijk doodongelukkig van word). Ik vind het in elk geval heel fijn om te weten dat we met zovelen deze queeste aangaan, dat we het allemaal niet altijd even makkelijk vinden, en dat we dan hopelijk ook steun bij elkaar kunnen vinden 😉

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *